Keresés ebben a blogban

2016. március 2., szerda

Bajcsy 31


Bajcsy Zsilinszky út. Tágas, forgalmas, nyomokban elegáns, eklektikus. Majdnem minden ház más stílusú, ha korban nem is olyan nagyok a különbségek, majdnem mind szép a maga módján, és mindre lehetne költeni jó sok pénzt.

Egy kivétellel. A friss festés messziről ragyog, kicsit olyan, mintha elnagyolva öntötték volna nyakon a fehér festékkel, a kovácsoltvas kapu is összemaszatolódott. Vajh lesz-e pénz és akarat a rendbe hozatalára? Most még koszos, graffitis.
 
Hatalmas sarokház a 31-es szám, szecessziós a bécsies fajtából, hangulatában kicsit párizsias. 1912-ben épült. Nem romantikus szecessziós, semmi girland, virág, mint az etájt épült, hasonló méretű és hátterű modern bérházakon, itt csupa geometria minden, színtisztán szögletes, kicsit merev, de mert csupa fény, tér, tágasság, mégsem barátságtalan.


A kövezet a legszebb. Mint egy szőnyeg terül a meglepett, esetünkben bőrig ázott és agyon fagyott belépő elé, a lépcsőfordulóban háromszög alakban a színe is élénkebb maradt az elmúlt röpke 100 év alatt.





Az építtető bizonyos Ulrich Babtist Johannes. Ez az osztrák úr arról nevezetes, hogy ő rakta le az épületgépészet alapjait Magyarországon. 1884-ben jelent meg Pesten, 1912-ben ő építette az akkori nevén Váci körúti bérházat, hogy udvarában és földszintjén raktár és üzletsor szolgálja a pesti kuncsaftokat. Váci úti gyárában mindent gyártott, itt, belvárosi bemutatótermében és üzletében árult, ami egy korabeli polgárlakás, kórház, szanatórium, vagy éppen fürdő fűtéséhez, meleg víz szolgáltatásához és kényelméhez szükségeltetett, vagyis szanitereket is, vélhetően szépséges, civil szemmel is értékelhető szépségben. A huszas évekbeli telefonkönyvben, a Budapesti Lakczímjegyzékben nem egy hirdetésben olvasható Ulrich.B.J. üzletének széles választéka.

 
A bérház és lakói színes képet alkotnak az 1928-as lakcímjegyzék szerint. Volt itt magániskola és panzió, lakott itt 3-4 vezérigazgató, több orvos, vegyészdoktor, fűszer-és gyarmatáru nagykereskedő több is, tanárember és nyugalmazott tábornok.






 
A mostani felújításnak a régi tulaj is tudna örülni, 100 év után is megbecsült ékessége a ház a környéknek. Milyen szép lenne a Bajcsy Zsilinszky út, ha minden ház eredeti szépségében ragyoghatna….
Forrás:
Helyszínbejárás 2016 március
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése